DiziNetflix

Netflix’in En İyi Tarih ve Savaş Dizileri

Online içerik platformu Netlix’te tarihi dönemleri içeren birçok dizi ve belgesel bulunuyor. Meraklıları için gayet ilgi çekici olan bu içerikler içinden en sürükleyici ve kaliteli olanları bir liste altında sizinle paylaşmak istedik. Yazı spoiler içermez, o yüzden gönül rahatlığı ile okuyabilirsiniz.

Netflix’in En İyi Tarih ve Savaş Dizileri konulu Youtube videomuzu izleyebilirsiniz:

1) Vikings

İlk dizimiz tabii ki Vikings. Başrollerinde Travis Fimmel (Ragnar Lothbrok), Gustaf Skarsgård (Floki), Katheryn Winnick (Lagertha), Alexander Ludwig (Bjorn Lothbrok) ve Clive Standen (Rollo) yer alan dizi 2013 yılında başladı. Şu ana kadar 5 sezonu yayınlanan dizinin 6. sezonuyla bu yılın sonlarına doğru final yapması bekleniyor. Vikings’i ilk izlediğimde beni en çok etkileyen gerçekçi savaş sahneleri olmuştu. Yağma için İngiltere kıyılarına vardıkları ilk savaş sahnesinde yer alan kalkan duvarı sahnesi özellikle siz ordaymışçasına bir deneyim sunuyor.

Dizinin tarihi gerçekliği kesin olmayan ve sagalarda yer alan Ragnar Lothbrok hikayesine de sadık kalmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Bunun haricinde tarihi kayıtlarda yer alan kişi ve olaylar da dizi içinde sık sık kendine yer buluyor. Bu da haliyle diziyi daha lezzetli bir hale getiriyor. Kendi hikaye kurgusu içinde karakterlerin geçirdiği değişimi de dizi en iyi şekilde seyirciye yansıtmaya çalışıyor. Hikayenin ilerleyen kısımlarında diziye dahil olan yan karakterle bile üstüne düşen görevi en iyi şekilde yerine getiriyor. Gerçi son sezonlarda akılda kalıcı bir yan karakter sanırım diziye katılmadı. En akılda kalıcı sahneler ise Ragnar, King Egbert ve Athelstan üçgeni arasında geçen diyaloglar. Diziye başladığınızda bu karakterlerin bir araya geldiğinde aldığınız hazzı savaş sahnelerinde bile alamayacaksınız!

Vikings karakterleri. Soldan sağa, Floki, Ragnar Lothbrok, Torstein

2) The Last Kingdom

Başrollerinde Alexander Dreymon (Uhtred), Ian Hart (Beocca) ve David Dawson (King Alfred) gibi pek tanınmamış oyuncuların yer aldığı The Last Kingdom, Vikingleri bu sefer İngilizlerin gözünden bize anlatıyor. 2015’te yayına başlayan dizinin şu ana kadar 3 sezonu yayınlandı ve 4. sezonu da bir yıl içinde yayınlanacak. The Last Kingdom’u ister istemez Vikings ile kıyaslanabiliyor çünkü aynı dönemi yani Vikinglerin İngiltere’yi istilasını konu alıyor. Savaş sahneleri olarak bence Vikings’ten aşağı kalır bir yanları yok ama karakter gelişimi konusunda aynı derinliği veremiyor. Ara ara Vikings’te gördüğümüz mistik sayılabilecek olaylar da The Last Kingdom’da yer almıyor. Yani dönemi yansıtan gerçekçi bir dizi diyebiliriz.

The Last Kingdom’un en büyük problemi henüz 3 sezon yayınlanmasına rağmen hikaye olarak biraz tekrara düşmesi. Ne demek isteğimiz izlerken daha iyi anlayacaksınız. Ama bu tekrarlar, dizinin seyir keyfini ortadan kaldırmaya yetmiyor. Bunun sebebi de bence dönem ve şartları Vikings’e göre daha iyi sunması. Bu da az önce bahsettiğim araya mistik olaylar serpiştirmemesine bağlı tamamen ama kostüm ve dekor olarak da bence Vikings’ten daha başarılılar bence. Son olarak “Destiny Is All” der, Uhtred son of Uhtred.

The Last Kingdom karakterleri. Soldan sağa, King Alfred, Uhtred of Bebbanburg, Brida.

3) Black Sails

Tarihin en barbar kavimlerinden olan Vikingler ve İngilizlerle olan savaşlarından sıkılıp biraz deniz havası almak isterseniz Black Sails tam size göre. “Korsan Dizisi” izlemek isteyenler için büyük bir nimet. 2014-2017 arasında 4 sezon olarak yayınlanan Black Sails dizisinin başrollerinde Toby Stephens (Captain Flint), Luke Arnold (John Silver), Toby Schmitz (Captain Rackham), Hannah New (Elenor Guthrie), Tom Hopper (Billy Bones) ve diğer irili ufaklı dizilerde karışımıza çıkan birçok tanınmış oyuncu yer alıyor. Girişte Korsan Dizisi gibi bir tanım kullansam da Black Sails kesinlikle bir korsan dizisinden daha fazlası. Özellikle hikayenin gelişimi ve barındırdığı bazı twistler hiç aklınıza gelmeyecek cinsten.

Black Sails’in senaryosu biraz daha üzerine çalışılmış ve genişletişmiş olsa çok rahat denizde geçen Game of Thrones benzetmesi yapabilirdim. Tabii biraz dediğim aslında çok 🙂 Dizide savaş ve aksiyon sahneleri çok fazla yok. Yani denizde de geçsin ama aksiyonun da dibine vursun diyorsanız diziye başlamamanızı öneririm. Bunun haricinde dizi tarihte yaşamış olan birçok korsana ev sahipliği yapıyor. Diziyi izlerken bahsi geçen bazı korsanları google’da aratarak “aa bu gerçek miymiş?” tepkisi verebilirsiniz. Hikaye gelişimi kısmında ise açıkçası bazı karakterlere yaptırılan işler biraz zorlama duruyor. Yani karakteri bir noktadan alıp başka bir noktaya taşıyor ama altını tam olarak dolduramıyor. Bu kısımlar can sıkıcı. Ama daha dizinin başında ara ara kafanıza işlenen bazı konu ve sorular dizinin ilerleyen bölümlerinde ortaya çıkan bir sonuca götürüyor ve bayağı bir şaşırıyoruz. Sadece bu hikaye için bile Black Sails izlenecek bir dizi.

Black Sails karakterleri. Soldan sağa, John Silver, Billy Bones, Captain Flint, Charles Vane

4) Marco Polo

Marco Polo şu ana kadar incelediğimiz tek orijinal Netflix yapımı dizi. 2014 – 2016 arası sadece iki sezon yayınlanan dizi istediği izlenme sayısına ulaşamamış olacak ki Netflix tarafından iptal edildi. Ama çıktığı ilk dönem baya bir kişi tarafından izlendiğini ve Netflix’in ülkemizde adını duyurduğunu hatırlıyorum. Dizinin başrolünde ise Lorenzo Richelmy (Marco Polo) ve Benedict Wong (Kubilay Han) yer alıyor. Dizinin Moğol dönemi ve doğu kültürünü çok iyi yansıttığını düşünüyorum. Kostüm ve dekorlar konusunda söylenecek tek söz yok. Black Sails gibi Marco Polo da aksiyon noktasında birkaç sahne hariç pek fazla bir şey vadetmiyor ki bence vadetmesine de gerek yok. Hatta bir dönem tarihe damga vuran Moğollarla alakalı elimizde bulunan tek dizi olabilir.

Marco Polo izleyerek bir dönem hakkında yeterince fikir sahibi olabilirsiniz. Töreler, yaşam şekli vs adeta bir belgesel gibi. Hikaye olarak dizi bize bir şeyler vadetmeye çalışıyor ama sadece 2 sezon sürdüğü için tabii sonunu getirmekte pek başarılı olamıyor. Belki durağan ve diyaloglarla ilerleyen diziyi aksiyon ile herkes tarafında biraz daha izlenebilir hale getirseler sonuç çok daha farklı olabilirdi. Günün sonunda savaşlardaki başarılarıyla tarihe damga vurmuş Moğolları biraz daha aksiyon içinde görmeyi bekliyorsunuz. Birkaç başarılı savaş sahnesiyle dizi hikaye gelişimi başarıyla tamamlayabilir ve bizi kendinden mahrum bırakmazdı. Yine de Marco Polo’yu izlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Marco Polo karakterleri, Kubilay Han, Marco Polo

5) Spartacus

Spartacus’u sona bıraktım çünkü aramızda hala izlememiş olan biri kaldığını sanmıyorum. Açıkçası uzun uzun da anlatmaya gerek yok. Ailenizle birlikte olmadığı sürece her fırsatta izleyebilirsiniz. Aksiyon severler için dibine kadar aksiyon hikaye severler için dibine kadar hikaye var. Hele Spartacus’umuz Andy Whitfield’in 2011’de hayata veda ettiği için ilk sezon sonrası dizi sizin için çok farklı bir noktaya konumlanıyor. Seks sahnelerinin getirdiği bıkkınlığı bir göğüsleyip finale kadar gelirseniz, finalle birlikte muhteşem bir hikayeyi sonlandırdığınızı hissedebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Twitter
Instagram
Letterboxd
Youtube

Dark, Netflix, TENET ve daha birçok konudan bahsettiğimiz podcast’lerimizi dinleyebilirsiniz:

Soundcloud: soundcloud.com/kulturflix
Spotify: https://spoti.fi/2ZSJhFy
iTunes: https://apple.co/2AnbCJh
Spreaker: https://bit.ly/3cj1HBR

Spartacus

Yorum yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Bizi Sosyal Medya'da Takip Etmeyi Unutmayın!