DiziNetflix

Her Ne Yapıyorsanız Bırakın ve Bu Diziye Başlayın! 2020 Yapımı Sarsıcı Bir Netflix Dizisi: Kalifat

Karantina döneminde izlenmesi gereken dizi ve film önerilerimize devam ediyoruz. Netflix’in başarılı yapımlarını öne çıkarmayı da ihmal etmiyoruz. Son 1 ay içerisinde izleyip çok beğendiğimiz Netflix yapımlarından Tiger King: Murder, Mayhem, Madness, The Platform, Unorthodox gibi önerilerimizin detaylı inceleme yazılarını sizlerle paylaşmıştık. Dün yine Netflix’in başına “Ne izlesek?” diye oturup tüm yapımları tek tek geçerken gözümüze Kalifat dizisi takıldı. Twitter’da bayağı güzel olduğunu yazan birkaç yorum görmüştüm. Cipsimizi, kolamızı hazırlayıp izlemeye koyulduk (Ne yazık ki Luppo’muz yoktu).

Uzun süre sonra ilk defa binge-watch yaptığımız bir diziyle karşılaşmak iyi geldi. Kalifat izleyen kişiler ne demek istediğimi çok iyi anlayacaktır ki. Tam anlamıyla dizinin başından kalkamadık! Kalifat dizisinin 1. sezonu her biri ortalama 45 dakika süren 8 bölümden oluşuyor. Aklınızda “Netflix yapımı Kalifat dizisinin konusu nedir? Kalifat dizisi nasıl?” gibi sorular varsa, doğru yerdesiniz.

Netflix Yapımı Kalifat Dizi Konusu Nedir?

Öncelikle dizinin kurgusunun gerçek olaylardan şekillendiğini belirtelim. Avrupa’da çok popüler olan Kalifat dizisinin konusu, İsveç’ten kaçıp Işid’e katılmak isteyen veya çoktan katılmış olan Müslüman göçmen çocuklarının yaşadıkları… IŞİD’in İsveç’te gerçekleştirmek istediği saldırı, Avrupa’dan militan devşirme yöntemleri, örgüte katılmak isteyen İsveçli gençlerin beyinlerinin nasıl yıkandığı hatta bu ülkedeki genç Müslümanlar için örgütün ne kadar çekici olduğu ve Rakka’ya götürülenlerin yaşadıkları gibi konuları gözler önüne seriyor.

Dizi bir taraftan İsveç’teki süreci anlatırken bir yandan da Rakka’ya ve Türkiye’ye uzanıyor. Evet, bazı olaylar Türkiye sınırlarında gerçekleştiği için dizinin birkaç bölümünde ülkemizin de bahsi geçiyor. Dizi gerçekten çok çarpıcı detaylara sahip ve izleyiciyi ilk bölümden itibaren adeta koltuğuna çiviliyor. Kalifat dizisinde ağzınızın açık kaldığı sahneler, kendinizi özdeşleştirebileceğiniz karakterler, içinden çıkılmaz ikilemler ve pişmanlık süreçleri bol miktarda bulunuyor.

İzleyici olarak yaratılan bu iki dünya (İsveçli göçmenler ve Suriye’deki hayat) arasında gidip gelirken istihbaratta çalışan bir kadının bu kızları Işid’den kurtarmak için büyük çaba sarf ettiğine de şahit oluyoruz. Konu, anlatım, oyunculuklar ve akış gayet iyi bir şekilde işleniyor. Kimlik bunalımları, aidiyet kurma çabaları başta olmak üzere çeşitli kafa karışıklıkları insanların bu tür örgütlere yaklaşmasına sebep oluyor. Çok gergin bir şekilde izlediğimiz diziyi, üstelik de gerçek olaylara dayandığını bilerek izlemek gerçekten çok daha sarsıcı!

Kalifat Dizisini İzlemeli Miyim?

Karantina günlerinde bir oturuşta bitirilecek dizi arayışındaysanız ve bu dizinin yakın geçmişte yaşadığımız coğrafi gerçeklerle ilişkili olmasını tercih ediyorsanız, hiç durmayın hemen Netflix’i açıp izleyin. Kesinlikle çok sürükleyici ve merak uyandırıcı bir dizi. Her bölümünde heyecanı yüksek ve hikaye anlatımı çok başarılı.

Tamamen kurgu yapımları tercih eden, siyasetle, örgütlerle, dinle hiç alakası olmayan biriyseniz sizi diğer dizi önerilerimize yönlendirebiliriz 😊

Film Önerilerimiz için tıklayın!

Dizi Önerilerimiz için tıklayın!

Netflix Yapımı Dizi ve Film inceleme yazılarımız için tıklayın!

Kalifat Dizisi ile İlgili Bazı Notlar:

  • Dizinin senaristi 2015 yılında Işid’e katılmak üzere Londra’daki evlerinden kaçan 3 liseli kızın havaalanında çekilen fotoğrafını gördükten sonra böyle bir dizi yazmaya karar vermiş.

  • Başta İsveç olmak üzere tüm Avrupa’da izlenme rekorları kıran Kalifat dizisinin yönetmenleri Wilhelm Behrman ve Niklas Rockström.
  • Türkçeye “Hilafet” olarak çevrilen dizinin oyuncu kadrosunda Pervin karakterini oynayan İsveç doğumlu Gizem Erdoğan, oldukça başarılı bir performans sergiliyor. Öyle başarılı ki, bir annenin çaresizliğini hücrelerinize kadar hissetmenizi sağlıyor. Oyuncu kadrosunda ayrıca Aliette Opheim, Amed Bozan gibi isimler de bulunuyor.
  • Dizinin IMDb puanı: 8.1
  • Kalifat dizisi izleyici yorumlarına göz attığımızda, her ne kadar olumlu eleştiriler çoğunlukta olsa da diziden fazlasıyla rahatsız olanları görmek de mümkün. Genel olarak Türk seyircisinin yorumları; “Dizide Müslümanların kötü yansıtıldığı”,
    “Dizinin mülteci ve İslamofobi nefretini körükleyebileceği”
    “Türk polisinin kötülendiği”
    “Dizideki her Müslümanın terörist gibi gösterilmeye çalışıldığı” yönünde eleştiriler bulunuyor.

Kalifat Dizisinin Oyuncusu Gizem Erdoğan Kimdir? Aslen Nerelidir?

30 Nisan 1987 doğumlu Gizem Erdoğan, 32 yaşında. Göteborg, İsveç doğumlu olan oyuncunun daha önce yer aldığı yapımlardan bazıları: Dröm Vidare (2017), Alex (2017), Innan vi dör (2017), Hidden: Förstfödd (2019). İsveç sinema filmi endüstrisinde çalışan aktristlere Guldbagge Ödülleri kapsamında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında aday olmuştur.

Bizi Takip Edin:

Twitter
Instagram
Letterboxd
Youtube

Dark, Netflix, TENET ve daha birçok konudan bahsettiğimiz podcast’lerimizi dinleyebilirsiniz:

Soundcloud: soundcloud.com/kulturflix
Spotify: https://spoti.fi/2ZSJhFy
iTunes: https://apple.co/2AnbCJh
Spreaker: https://bit.ly/3cj1HBR

Netflix Yapımı Kalifat (Hilafet) dizisinin fragmanı:

Yorum yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Bizi Sosyal Medya'da Takip Etmeyi Unutmayın!