Dizi

Normal People İncelemesi: Sally Rooney’nin Yoğun Aşk Hikayesinin Mükemmel Bir Uyarlaması

Sally Rooney’nin Normal People romanından uyarlanan ve Daisy Edgar-Jones, Paul Mescal, Eliot Salt gibi isimlerin rol aldığı BBC ve Hulu ortak yapımı dizi, son zamanlarda oldukça popüler oldu. Roman 2018’de yayımlandı ve çok satanlar listesine girerek pek çok ödüle aday gösterildi. Hatta Sally Rooney yeni neslin J. D. Salinger’ı olarak betimlendi. Dizinin çıkacağını ilk duyduğumda, romandaki derin yalnızlık ve çaresizlik hissini verip veremeyeceği konusunda tereddüt yaşadım. Normal İnsanlar romanında şiddetin sıradanlaşması, yanlış anlaşılmalarla dolu diyaloglar, kadın ve erkeğin birbirini anlama çabaları, cinsel ilişkiler ve romantizm ağır basıyordu, tüm bunlar kusursuz bir şekilde ekrana yansıyabilecek miydi?

Romanından Daha İyi Bir Dizi Mi? İşte Bu Sinefilleri Şaşırtır!

29 yaşındaki İrlandalı yazar Sally Rooney, ilk romanı Arkadaşlarla Sohbetler ile uluslararası bir başarı elde etti. Henüz 20’li yaşlarında olduğundan diğer kitaplarının ‘ilkinden iyi’ olamayacağı düşünülüyordu; fakat Rooney Normal İnsanlar kitabı ile herkesi şaşırttı. Yalnızca İngiltere’de yarım milyondan fazla satan Normal People, 25 dile çevrildi ve Oprah’dan The New Yorker’a kadar herkes tarafından övgü alan Costa Kitap Ödülü‘nü kazandı. 2019’da İngiltere Kitap Ödülleri’nde Yılın Kitabı Dalında Specsavers Ulusal Kitap Ödülü’ne layık görüldü. Bu kadar başarı kazanan her romanın kaderi, günün birinde izleyici karşısına geçmektir. Oscar adayı İrlandalı yönetmen Lenny Abrahamson tarafından yönetilen diziye gelecek olursak çoğu kişinin hemfikir olduğu bir nokta var: Dizi, kitaptan çok daha iyi!

Normal People Konusu ve İncelemesi

Normal İnsanlar konusu, İrlanda’nın küçük bir şehrinde yaşayan ve Sligo’daki aynı okula giden Marianne (Daisy Edgar-Jones) ile Connell (Paul Mescal)’in ilişkisine odaklanıyor. Zeki, hassas, utangaç ve biraz da tuhaf olan bu çiftin ilişkisi de herkesten farklı ilerleyecektir. Connell; popüler, sportif ve yakışıklı. Marianne ise öğretmenlerine ve yaşıtlarına karşı sözlerini esirgemeyen, zeki, içe dönük, sevilmeyen hatta dışlanan bir kız ama aynı zamanda bir çocuğa onu sevdiğini söyleyebilecek kadar da dürüst. Marianne’in ailesi çok zengin olduğundan geniş bir konakta yaşıyor. Diğer yandan Connell’in annesi Marianne’lerin konağında temizlikçi olarak çalışıyor. Bu iki genç arasındaki ilk kıvılcım, Connell’in annesini almak için konağa gelip gittiğinde başlıyor. Connell, Marianne’nin ondan pek hoşlanmadığını düşünüyor; fakat kısa bakışmaları, utangaç kahkahaları pek de öyle olmadığının kanıtı.

Bir gün dersler bittikten sonra sohbet etmeye başlıyorlar ve bu sohbet ikisinin de hayatını değiştirecek bir ilişkiye dönüşüyor. Normal İnsanlar kitabı (dolayısıyla dizisi) arkadaşlık, karşılıklı çekim gücü, aşk ve diyaloglar üzerine yoğunlaşıyor. Sally Rooney, lise yıllarından üniversiteye uzanan bir ilişkiyi anlatıyor.

Marianne okulda sevilmeyen biri olduğu için Connell ilişkilerini gizli tutmak istiyor. Marianne bu durumu böyle kabullenip Connell ile gizli bir ilişki yaşamaya karşı çıkmıyor. Birbirlerinden ayrı kalamayan iki genç, toplumda yer edinme mücadelesi verirken sevmek için de zorlu bir mücadele vermek durumunda kalıyor.

Sally Rooney karakterlere oldukça gerçekçi diyaloglar yazmış. Milenyum çağındaki gençlerin konuşma tarzlarının neredeyse birebir kopyası gibi… Marianne çok güzel ve zeki bir kız, maddi açıdan gayet iyi durumda ama ailevi sorunları var. Asıl çarpıcı olan karakterin Connell olduğunu söyleyebiliriz. Toplum baskısı, maddi sorunlar ve daha birçok açıdan kendi cinsiyeti tarafından hapsedilmiş olan Connell, savunmasız ve tutarsız. Marianne’i sevmesine rağmen onunla bir ilişkiyi nasıl yürütmesi gerektiğini bilmiyor.

Romanın en vurucu kısmı, eril ruhun baskıcılığı… Marianne’e fiziksel ve duygusal şiddet uygulayan abi figürü ve eşinden gördüğü şiddet nedeniyle şiddeti normalleştirdiği için bu olaylara göz yuman bir anne… Kişilerin kendilerine ve ilişki yaşadıkları kişilere karşı hem fiziksel hem de ruhsal çöküntüye sebep olabilen davranışlarının da iyi işlendiğini düşünüyorum. Bu ikilinin nispeten yavaş ilerleyen hikayesi zaman zaman canınızı sıkacak detaylar barındırıyor olsa da genel anlamda keyifli bir seyirlik olmuş.

Normal People Dizisi İzlenmeli Mi?

Normal İnsanlar konusu oldukça sıradan olmasına rağmen çok içten bir şekilde ilerliyor ve derin bir zekayı da barındırıyor. Oyunculuklar, sahne çekimleri, diyaloglar ve şarkılar tek kelimeyle harika. Karakterlerin psikolojilerini anlamak ve iç dünyalarına girmek ilginizi çekiyorsa, bu dizi size bunu fazlasıyla veriyor. Bazı yerlerde kendinizden parçalar da bulabiliyorsunuz. Aslına bakarsanız bir ‘ergenlik dizisi’nden ötede bir dizi bu. Karakterlerin yaşadığı iç çatışmalar, söylenmek istenip söylenemeyen sözler, imkansızlıklar, mesafeler çok iyi işlenmiş. Sevilebileceğine asla inanmayan bir kız ve onu seven okulun popüler erkeği… Normal People’da umut hep başrolde diyebiliriz. Sakin ilerleyen, tablo gibi sahneleri ile izleyiciyi kendine hayran bırakan bir dizi. Eğer başlamaya karar verdiyseniz, derinden etkilenmeye hazır olun.

Bizi Takip Edin:

Twitter
Instagram
Letterboxd
Youtube

Dark, Netflix, TENET ve daha birçok konudan bahsettiğimiz podcast’lerimizi dinleyebilirsiniz:

Soundcloud: soundcloud.com/kulturflix
Spotify: https://spoti.fi/2ZSJhFy
iTunes: https://apple.co/2AnbCJh
Spreaker: https://bit.ly/3cj1HBR

Normal People Fragmanı

Yorum yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Bizi Sosyal Medya'da Takip Etmeyi Unutmayın!