Film

Yeni Başlayanlar İçin Kronolojik Olarak Sıralanmış Tüm Marvel Filmleri ve Detayları

Disney’in sahip olduğu Marvel’in çizgi roman filmleri konusunda yakaladığı başarı DC gibi diğer büyük firmaları da süper kahraman filmleri konusunda daha istekli hale getirdi. Geçmiş dönemde süper kahraman filmleri çekilse de 2008 yılında vizyona giren Iron Man’den sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Günümüz Box Office listesinde artık süper kahraman filmleri milyar dolarlık hasılat ile ilk sırada yer alıyor. Bu yazıda şu soru işaretlerine sahip olan filmseverlerin kafalarındaki soru işaretlerini sileceğiz.

Mutlaka izlenmesi gereken Marvel filmleri hangileridir?”
“Marvel filmleri hangi sırayla izlenmeli?”
“Marvel filmleri kronolojik sıralaması nasıl?”
“Marvel filmlerinin hikayeye göre sıralaması nasıl?”
gibi sorularla kafası karışanlar için son 10 yılın tüm Marvel filmlerini tek bir listede toplamaya karar verdik.

Şimdiden iyi seyirler ve iyi okumalar.

Marvel Sinema Evreni Filmleri (Marvel Cinematic Universe)

Iron Man

İlk filmimiz Marvel Sinema Evreni’nin bugünlere gelmesinde en büyük paya sahip olan Iron Man. Robert Downey Jr, Gwyneth Paltrow ve Jeff Bridges’li kadrosuyla 2008 yılında tam tamına 585 milyon dolar hasılat elde etti. Milyarder, filozof, playboy gibi sıfatlara sahip Tony Stark’ın görkemli Iron Man’e dönüşmesi filmde ayrıntılı bir şekilde ele alınıyor. Süper kahraman filmi olarak komedi unsurları da aksiyon sahneleri kadar güzel. Görsel efektlere zaten söylenecek bir söz yok. After credits sahnesi ile de bugünleri ta o zamandan tahmin etmeleri ve planlamaları takdire şayan.

The Incredible Hulk

The Incredible Hulk da 2008 yapımı ve  başrollerinde Edward Norton, Liv Tyler, William Hurt ve Tim Roth yer alıyor. Marvel’in elinde olsa sanırım bir snap ile tarihten silmek isteyeceği filmlerin başında yer alır. Çoğumuz için de film zaten evrene bile dahil değildir. Sonrasında rolü hemen  bırakacak olan Edward Norton sağ olsun film boyunca Hulk’a düzgün bir şekilde ısınamıyoruz. Evrene bağlayan tek olay da filmin after credits sahnesinde gerçekleşiyor zaten. Yine de Hulk’ın geçmişini anlayabilmek adına izlenmesi gerekiyor. Hasılatı ise 263 milyon dolar.

Iron Man 2

Iron Man 2, ilk filmden tam iki sene sonra yani 2010 yılında vizyona girdi. Filmin oyuncu kadrosuna ek olarak bu sefer Scarlett Johansson, Don Cheadle, Sam Rockwell ve Mickey Rourke bulunuyor. İlk filmin de üstüne koyarak 624 milyon dolar hasılat elde ediyor. İlk filmin sonunda Iron Man olduğunu tüm dünyaya ilan eden Tony Stark, baba yadigarı bir düşman ile baş etmek zorunda kalıyor. Film boyunca sayısız zırh görüyoruz ki filmin en eğlenceli ve güzel tarafı da bu aslında. Black Widow’un da film boyunca fark yarattığını hatırlatalım.

Thor

2011 yılında vizyona giren filmin başrollerinde Chris Hemsworth, Tom Hiddeslton, Natalie Portman, Anthony Hopkins ve Idris Elba gibi oyuncular yer alıyor. Vikinglerin şimşek tanrısı Thor isyankar ruhu ve kardeşi Loki yüzünden dünyaya güçleri alınmış bir şekilde sürülüyor. Kaşlarının ve saçının civciv sarısı olduğu bu dönemde tek gayesi eski güçlerine kavuşmak. Thor aşırı güçlü bir karakter olduğundan potansiyelini filmde görmek istiyoruz ama istediğimiz o seviyeye bir türlü gelemiyor. Mjolnir ile birkaç şekil hareket yapsa da asıl gösteri için The Ragnarok filmine kadar beklemek zorundasınız. Film yaklaşık olarak 450 milyon dolar hasılat yapmıştı. Hawkeye karakterinin de ilk olarak Thor filminde gözüktüğünü hatırlatalım.

Captain America: The First Avenger

Thor ile aynı yılda, 2011’de vizyona giren Captain America First Avenger filmi 370 milyon dolar ile düşük bir hasılat yaptı. Başrollerinde Chris Evans, Hugo Weaving, Stanley Tucci ve Sebastina Stan gibi oyuncuların yer aldığı film, kronolojik olarak evrenin ilk filmi. 2. Dünya Savaşı döneminde süper asker serumu ile süper bir askere dönüştürülen Steve Rogers çok geçmeden ekibiyle birlikte savaşta önemli başarılar elde ediyor. Marvel Sinema Evreni’nin en başarılı kötü karakterlerinden olan Red Skull da filmde muhteşem bir şekilde arz-ı endam ediyor. Filmin en büyük günahı ise sırıtan görsel efektler. After credits sahnesi de izlenmesi gereken after credits’lerin başında geliyor.

The Avengers

2012 yılında vizyona giren The Avengers, Marvel Sinema Evreni’nin 2. dönüm noktasıdır. 1. dönüm noktası tabi ki Iron Man. Film vizyona girdiği sene tam tamına 1.5 milyar dolar hasılat elde ediyor. Başından beri özenle işlenen karakterler, bu film ile şovunu gerçekleştiriyor. Iron Man, Hulk, Thor, Captain America, Black Widow, Hawkeye ve Nick Fury filmi izlerken gözünüzü bir kez bile kırpmamanıza sebep oluyor. Loki’yi de Loki yapan filmdir The Avengers. Bu filmden sonra zaten Marvel ne çıkarsa izlenir diyorsunuz. Sonunda ise sizi tam tamına 6 yıl kötü adama hasret bırakacak o yüzü görüyorsunuz, Thanos!

Iron Man 3

The Avergers’tan sonraki ilk film olarak 2013 yılında vizyona giriyor Iron Man 3. Aynı zamanda Iron Man’in son solo filmi. 1.2 milyar dolarlık hasılatı ile kendini de ayrı bir yere konumluyor tabii. Senaryo ve yeni bir şeyler sunma açısından ilk iki film kadar iyi değil. Filmi de Tony Stark için izliyorsunuz bir nevi ki bundan da kimse şikayetçi değil aslında. Bir de Mandarin’in leş ediliş şekli filmin en büyük eksisi. Konuyu anlamak için Marvel One-Shot: All Hail the King kısa filmini izlemeniz gerekiyor.

Thor: The Dark World

2013 yılında vizyona giren film, 644 milyon dolar hasılat elde etti. Konusu ve senaryosu itibarıyla diğer filmlerin gölgesinde kaldığını söyleyebiliriz. Thor’u çok severim hatta en sevdiğim Avengers karakteri olabilir ama film için aynı düşüncede değilim. Evrene bağlanan bir olay dışında kendi halinde bir film. Senaryo sıkıntılı, aksiyon sahneleri istenilen düzeyde değil. Mantık aramayalım ama biraz da mantık hataları var. En kötü Marvel filmi değilse bile sondan bir önceki olarak yerini sağlama alıyor. Film yazarlarının aynı zamanda Captain America: Winter Soldier’ı da yazdığına inanmak güç tabii.

Captain America: The Winter Soldier

2014 yapımı Captain America: Winter Soldier filmi tam olarak 714 milyon dolar hasılat elde ediyor. Marvel’in en iyi filmi oylamalarında birçoğumuz için hep ilk sıraya oynar Winter Soldier ki, bunu hak ediyor. Filmdeki sistem eleştirisini bariz bir şekilde fark ediyorsunuz. Bunun da Captain Amarica’nın kendisiyle yapılması senaryoyu ve filmi ayrı bir noktaya taşıyor. Captain America Winter Soldier filmi kesinlikle bir süper kahraman filminden daha fazlası. Thanos ile olacak büyük savaşa giden yolda da evreni etkileyen büyük olayların başlangıcı bu filmde atılıyor.

Guardians of the Galaxy

Başrollerinde Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista ve Lee Pace gibi oyuncuların yer aldığı film 2014 yılında 773 milyon dolar hasılat elde etti. Şu ana kadar genelde dünya ekseninde gelişen evren, yeni kahramanlarımız ile birlikte uzaya sıçradı. Birçok yeni karakter, farklı gezegenler, yeni kötüler ve en önemlisi Thanos’un en fazla arz-ı endam ettiği film olarak yerini aldı. Film tam olarak James Gunn yani yönetmen filmi. Seveni çok ama ben fazla sevmedim nedense. Evrene bu kadar göbekten bağlı olacak yeni bağlantılar kurulmasına olanak sağlayacak bir film olması gerekirken biraz fazla komikli şakalı olmuştu. Karakter etkileşimleri ile gönülleri kazanabilir diyelim.

Avengers: Age of Ultron

2015 yılında vizyona giren film, ilk Avengers filminin gölgesinde kalarak 1.4 milyar dolar gelir elde etti. Bunun sebebi de filmin istenilen düzeyde olmamasıydı. Fragmanı Marvel Sinema Evreni içindeki en iyi fragmandır belki de ama film de bir o kadar kötüydü. Uzun yıllar hasret kalınan kötü karakter boşluğu ve özlemi Ultron ile doldurulacak derken karşımızda her sahnesinde espri yapmayı ihmal etmeyen bir kötü vardı. Bunda da en büyük pay kuşkusuz filmin yönetmeni ve yazarı Joss Whedon’a ait. Deyim yerindeyse filmin içine etmişti. Yine de sürpriz sahneler, Vision ve Scarlet Witch gibi yeni karakterleri evrene kazandırması açısından önemli bir filmdi.

Ant-Man

2015 yılında vizyona giren film, kendinden beklenenden daha fazlasını vererek 519 milyon dolar gibi hatrı sayılır bir hasılat elde etti. Başrollerinde Paul Rudd, Michale Douglas, Evangeline Lilly ve Michael Pena gibi oyuncular yer alıyor. Film, Captain America Winter Soldier gibi “süper kahraman filmi” etiketinden ziyade bir soygun filmi olarak pazarlandı. İçinde de kahramanlığa dair fazla bir öge barındırmıyordu zaten. Soygun ve komedi filmi olarak bakıldığından da başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Evrene dair ise başarılı referanslar söz konusuydu. Hatta ileride Thanos ile cereyan edecek büyük olayların çözümü ise yine bu filmde yer alıyor. O yüzden dikkatli izlemenizde fayda var.

Captain America: Civil War

2016 yılında vizyona giren film, adeta küçük bir Avengers filmi gibiydi. Belki küçük lafı biraz “küçük” kalmış olabilir, bayağı bayağı bir Avengers filmiydi. 1.1 milyar dolarlık hasılatı ile kendisinden beklenen performansın biraz altında kaldığını söyleyebiliriz. Russo Biraderler yine de yönetmenlik olarak bu zor filmin altından ustalıkla kalkmayı başarmış. Spider Man ve Black Panther gibi kahramanlar da bu film ile evrene dahil oluyor. Özellikle dövüş sekanslarının çok iyi olduğu bu filmde senaryo ve karakterlerin motivasyonu biraz havada kalıyor. Yine de en iyi Marvel filmleri listesinde başa oynama ihtimali bulunuyor. Özellikle Captain America hayranları için.

Doctor Strange

2016 yılında vizyona giren filmin başrollerinde Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton ve Chiwetel Ejiofor gibi okuması zor isimleri olan oyuncular yer alıyor. Doctor Strange konusu itibarıyla Ant Man gibi sinema evreninin göbeğinde değil, biraz dışında yer alıyor. Mistik güçlerin ve büyülü dünyalar ile alternatif evrenlerin de dahil edildiği bir hikaye, zaman zaman görsellik açısından size Inception filmini hatırlatıyor. Doctor Strange karakter itibarıyla da adeta yürüyen karizma. Tilda Swinton’un canlandırdığı Ancient One karakteri de muhteşem ötesi. Marvel Sinema Evreni içinde görselliği en güzel film olarak öne çıkıyor, Doctor Strange. 677 milyon dolar hasılatı az bulduğumuzu ve daha fazlasını hak ettiğini de belirtelim.

Guardians of the Galaxy Vol. 2

2017 yılında vizyona giren film 863 milyon dolar ile yine Disney’in yüzünü güldürmeyi başarmıştı. İlk filmdeki kadrosunu korumakla birlikte yeni parçalar ile güzel bir film olduğunu söyleyebiliriz, tabii kendi tarzında. Kendi tarzı dediğim James Gunn tarzı. Bu sefer ipleri iyice eline alan James Gunn, Marvel Sinema Evreni’ne pek referans vermeden kendi uzayda geçen aksiyon filmini çekmeye çalışmış. Görsellik güzel mi, güzel. Kendini izletiyor mu, izletiyor ama o kadar. Evrene pek referans vermemesi ise can sıkıcı bir durum.

Spider-Man: Homecoming

2017 tarihli film, 880 milyon dolar ile Marvel Sinema Evreni’ne iyi sayılacak bir başlangıç yaptı. Film, başrollerinde Tom Holland, Marisa Tomei, Robert Downey ve Michael Keaton gibi oyuncuların bulunduğu klasik bir Spider Man filmi. En önemli olayı Spider Man’in Iron Man’in mentorlüğünde kendini ispat etme çabası. Avengers olmak kolay değil. Filmin diğer filmlere ve evrene olan referansları güzel, kendi içinde de liseli triplerine odaklanarak farklı bir film olmaya çalışmış ve bunu başarmış. Kısaca Spider Man filmi gibi Spider Man filmi.

Thor: Ragnarok

2017 tarihinde vizyona giren Thor Ragnarok, 853 milyon dolarlık hasılatı ile Disney’in, filmin kendisi ile de bizim yüzümüzü güldürüyor. Taika Waititi’nin kendi tarzını güzel bir şekilde ortaya koyması, müzik seçimleri ve en önemlisi Thor’un gücünün gerçekten iyi bir şekilde yansıtılması filmin başarısını ortaya koyuyor. Thor’a bu filmde Hulk da eşlik ediyor. Yıllarca süregelen Thor vs Hulk kapışmasının cevabını da bu filmde ufaktan öğreniyoruz. Kötü karakter olarak Cate Blanchett’in canlandırdığı Hela karşımıza çıkıyor. Senaryosu itibari ile de Marvel Sinema Evreni’nin gidişatını değiştiren bir film olduğunu ve dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtelim.

Black Panther

2018 yılında vizyona giren film 1.3 milyar dolar hasılat ile Marvel’in en fazla solo film hasılatına ulaştı. Iron Man’i bile geçti. Captain America Winter Soldier ile evrene teşrif eden Black Panther, Wakanda ile birlikte izleyicilerin dikkatini çekmeyi başardı. Kötü karakter Killmonger da işinin hakkını verince ortaya leziz bir film çıkıyor. Alt mesaj olarak da bir şeyler vermekten geri kalmayan film, yine sonraki Thanos tehlikesi için önemli bir yere ve olaylara sahip. İkinci filmindeki Namor söylentileri sayesinde merakımız biraz daha artarak devam ediyor Black Panther’e.

Avengers: Infinity War

2018 senesinin en büyük sinema olayı desek sanırım abartmış olmayız. 2 milyar dolarlık hasılatı ile Avatarı geçemese de sonraki Avengers Endgame ile geçeceğinin sinyalini vermişti. Kahramanlarımızın sonunda büyük tehdit Thanos ile yüzleştiği film senaryosu, görsel efektleri ve harika gaz sahneleri ile kazandığı parayı hak eden bir film oldu. Bunlardan daha iyisi, 6 senedir hazırlığı yapılan Thanos’un adının hakkını vermiş olması. Sadece Marvel Sinema Evreni içinde değil, sinema tarihi için de oldukça iyi yazılmış ve canlandırılmış bir kötü. Yönetmenler de filmin zaten Thanos filmi olduğunu belirtmişlerdi. Bunun yanında Captain America, Thor, Doctor Strange ve Iron Man severler için çok güzel sahneler olduğunu söylemeliyiz.

Ant-Man and the Wasp

2018 tarihli film, 622 milyon dolar hasılat ile ilk filmin biraz üzerine koyarak devam etti. Konusu itibarıyla bu sefer soygun filminden biraz daha farklıydı. Marvel Sinema Evreni’ni etkilemesi açısından ise baya önemliydi. Detaylar biraz spoiler olduğu için üstün körü geçmek zorundayız. Sonuç olarak izlemesi güzel ve eğlenceli bir film, Ant-Man and the Wasp.

Captain Marvel

2019 tarihli Captain Marvel, 1.1 milyar dolarlık hasılatı ile beklentilerin üzerinde bir başarı sergiledi. Kevin Feige tarafından Marvel’in en güçlü süper kahramanı olarak lanse edildiğinden, sinemaya gidenlerde bir beklenti oluşmuştu. Brie Larson’un Captain Marvel’e yakışıp yakışmadığı ise hala bir tartışma konusu olsa da klasik bir solo ve karakterin ilk tanıtım filmi olarak başarılıydı. Güçleri konusunda ise tartışmalı sahneler ve çıkarımlar olduğunu belirtebiliriz. Şu an kesinlikle Marvel’in en güçlü kadın süper kahramanı olduğunu da ekleyelim.

Avengers: Endgame

2.8 milyar dolarlık hasılatı ile tarihin en fazla gişe hasılatına sahip filminden bahsediyoruz. Avengers: Endgame, 2008 yılında Iron Man ile başlayan 11 yıllık Marvel hikayesinin finali olan bir film. Infinity War ile Thanos gerçeğiyle yüzleşen kahramanlarımız yine dünyayı kurtarmak için ellerinden geleni yapmak zorunda kalıyorlar. Senaryo olarak benim için Infinity War’ın gerisinde kaldığını söylerken üzülüyorum. Marvel Sinema Evreni içinse güzel bir finale sahip olduğunu söyleyebiliriz, tabii ilk 3 faz için. Yeni Marvel filmleri için çizeceği yeni yolu çok belli etmese de ilk defa bir after credits sahnesinin olmaması üzücü. Yine de Infinity War ile arka arkaya izleyince oldukça zevk alacağınız kesin.
Avengers: Endgame hakkında yazdığımız diğer yazılar için;
Avengers: Endgame Hakkında Teoriler ve Tahminler
Avengers: Endgame Spoiler İçeren İnceleme
Avengers: Endgame Daha İyi Olabilir Miydi?

Bizi Takip Edin:

Twitter
Instagram
Letterboxd
Youtube

Dark, Netflix, TENET ve daha birçok konudan bahsettiğimiz podcast’lerimizi dinleyebilirsiniz:

Soundcloud: soundcloud.com/kulturflix
Spotify: https://spoti.fi/2ZSJhFy
iTunes: https://apple.co/2AnbCJh
Spreaker: https://bit.ly/3cj1HBR

Spider-Man: Far From Home

1.1 milyar dolarlık hasılatı ile ilk defa bir Spider Man filmi 1 milyar dolar barajını geçiyor. Hikaye olarak ilk filme çok benziyor ve liseli Peter Parker’ın Avrupa macerasını izliyoruz. Infinity War ve Endgame’in sonuçları da filme güzelce ve fazlasıyla yedirilmiş. Kötü karakterimiz Mysterio da Jake Gyllenhaal tarafından gayet başarılı bir şekilde hayat bulmuş. Bu filmle birlikte Spider Man’in bilinmeyen bir tarihe kadar Marvel Sinema Evreni’ne veda ettiğini de hatırlatalım. Sebebi ise Sony ve Disney arasındaki parasal anlaşmazlıklar.

Yorum yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Bizi Sosyal Medya'da Takip Etmeyi Unutmayın!