Film

2020 Film Önerileri! Ne İzleyeceğine Karar Veremeyenlere 5 Müthiş Film Önerisi

Dünya 2020’ye çok kötü başladı. Depremler, yangınlar, sel felaketleri, çığ düşmesi, koronavirüs salgını derken 2020’yi neredeyse yarıladık. Corona sebebiyle karantinada olduğumuz bu günlerde bizim gibi çoğu kişi kendini film ve dizilere verdi. İnsanlar izleyecek yeni bir şey arayışında olduğundan her yazdığımız yazı ilgiyle okunuyor. Örneğin Netflix’in sıra dışı filmi The Platform‘dan bahsettiğimiz yazımız 2 haftada 50 bin kişiye ulaştı. Durum böyle olunca karantina sürecinde izlediğim en iyi 2020 filmlerini ve 1960 yapımı bir bonus filmi sizlere tavsiye etmek için kolları sıvadım.

1- Escape From Pretoria (IMDb: 6.8)

Netflix’te Var Mı?: Hayır.

Hapishane temalı kaçış hikayelerini sevenlerdenseniz, bu filmi izlemenizi tavsiye ederiz. Daniel Radcliffe, Ian Hart, Mark Leonard Winter ve Daniel Webber’in başrollerde olduğu Escape From Proteria filmi, Güney Afrika’da ideolojik suç işlemeleri sebebiyle hapse atılan kişileri konu alıyor. Baş karakterimiz Timothy Jenkin, 12 yıl ceza aldığını öğrendikten sonra kendisi gibi tutuklu olan arkadaşları Alex Moumbaris ve Stephen Lee ile “ölüm hapishanesi” olarak bilinen Pretoria’dan kaçma planları yapıyor.

Film, gerçek hayattan uyarlandığı için izleyiciyi kısa sürede etkisi altına almayı başarıyor. Filmi izlerken bazı sahnelerde fazlasıyla gerildim. Eğer hapishane atmosferini ve zekice taktikler geliştirerek kaçmaya çalışan mahkumları izlemek istiyorsanız, 2020 yapımı gerilimi yüksek bir macera filmi tadındaki bu filme bir şans verebilirsiniz. Ayrıca filmi izlerken tüm olup bitenlerin bir dönem bir yerlerde gerçekten yaşandığını göz ardı etmemenizi öneririm. Escape From Proteria, bizim karantina sürecinde izlediğimiz hapishaneden kaçış temalı 3. film oldu. Diğerleri de tavsiyemizdir: Le Trou (1960), Escape From Alcatraz (1979).

Ayrıca Daniel Radcliffe’in Harry Potter rolünden sıyrılışını ve oyunculuğunun gelişimini izlemek çok tatlı ve biraz da hüzünlü bir his. Yaşlandık be Potterhead’ler…

Escape From Pretoria Fragman:

2- Underwater (IMDb: 5.9)

Netflix’te Var Mı?: Hayır.

Sizin de benim gibi su altında geçen korku ve gerilim filmlerine zaafınız varsa, Kristen Stewart başrollü Underwater filmini kaçırmayın. Türkçeye Derin Sular olarak çevrilen Underwater film konusu, dünyanın en derin yeri olan Mariana Çukuru’nda geçiyor. Klostrofobik ve karanlık filmler heyecan seviyenizi yükseltiyorsa, özellikle de su altı canavarlarını seyretmeyi seviyorsanız eminim ki Mariana Çukuru’nu duyduktan sonra filmi izleme listenize eklemişsinizdir.

Film, denizin 11 km altında sondaj yapan ekibin depremin etkisiyle derinlere düşmesi ve hayatta kalma çabalarını konu alıyor. Hayatta kalan az sayıda kişinin denizaltının içinden çıkıp yüzeye ulaşmak için verdikleri çabayı büyük bir heyecanla izletiyor seyirciye. Tek sorunlarının deprem olmadığını, gözleri olmayan ve ışığa duyarlı dev su altı canavarlarıyla karşı karşıya kaldıklarını fark ettiklerinde işler iyice karmaşık bir hal alıyor.

Underwater filminin yönetmen koltuğunda William Eubank oturuyor. Bu filmin çekimleri aslında 2017 yılında tamamlandı; fakat yapım şirketlerinin alım-satım işlemlerinden dolayı filmin vizyon tarihi 2020’ye kadar ertelendi.

The Abyss (1989) ve Alien (Yaratık, 1979) filmlerini sevenlerin, beklentilerini biraz daha düşürdüklerinde Underwater filminden de keyif alacaklarını söyleyebiliriz. Okyanusun dibinde geçen klostrofobik bir bilimkurgu ve bol miktarda “ıslak Alien”ın boy gösterdiği filmde, su altı dünyasının atmosferi oldukça başarılı işlenmiş. İçinde yaşadığımız gezegenin su üstünde ve su altında bambaşka dünyalara ev sahipliği yaptığını hatırlatması bakımından da benim nezdimde pek kıymetli bir film oldu. Filmi izledikten sonra Google’a “Okyanusun Altındaki En İlginç Canlılar” yazıp bir aratmanızı rica ediyoruz. Bu filmdekilere benzemeseler de çok korkutucu canlılar olduğu konusunda hemfikir olacağımıza eminim. Ayrıca Kristen Stewart sevenler, Norah karakterinin coolluğuna bayılacak!

Underwater Fragman:

3- Extraction (IMDb: 6.8)

Netflix’te Var Mı?: Evet.

Geçtiğimiz hafta Netflix’te yayınlanan Amerikan aksiyon gerilim filmi. 2020 Netflix film önerilerimizden biri olarak listemize aldık. Yaklaşık 2 saat süren Extraction film konusu, bir uyuşturucu kaçakçısının kaçırılan oğlunu kurtarmak için Bangladeş’e gönderilen bir paralı askerin yaşadıklarını anlatıyor. Eski asker Tyler, kendi çocuğunu küçük yaşta kanserden kaybettiği için uyuşturucu kaçakçısının oğlu ile duygusal bir bağ yakalıyor.

Chris Hemsworth’ün başrolde olduğu film, pek çok klişesine rağmen nefesinizi tutarak izleyeceğiniz aksiyon dolu bir Netflix filmi. Aslında pek çok kişi bu filmi sinemada kocaman ekranda izlemeyi tercih edebilirdi. Chris Hemswort dışında Extraction oyuncuları arasında Gülşifte Ferahani, Randeep Hooda, Sam Hargrave ve David Harbour bulunuyor.

Avengers yönetmenlerinden Joe Russo’nun senaristliğini yaptığı film, çekim teknikleri ve yaratılan atmosfer bakımından gerçekten başarılı. Senaryoda yer yer “bunu da yapmazsın ama yaa” tarzında tat kaçıran klişeler bulunsa da filmin geneli göz önüne alındığında dövüş ve aksiyon sahneleri, Chris Hemsworth’ün başarılı oyunculuğu ve role cuk oturuşu için evde kaldığımız şu karantina günlerinde keyifle izlenecek bir yapım.

Extraction Fragman:

4- Sergio (IMDb: 6.2)

Netflix’te Var Mı?: Evet.

Sergio, Amerikan yapımı biyografik bir drama filmi. Başrolde Narcos’un Escobar’ı Wagner Moura yer alıyor. Peki Sergio Vieira de Mello kimdir? dediğinizi duyar gibiyim. Sergio filmi konu olarak Amerika’nın Irak’ı işgal ettiği dönemde Birleşmiş Milletler diplomatı olan Sergio Vieira de Mello’ya odaklanıyor. Netflix’te izleyebileceğiniz film, gerçek hayattan uyarlanan sahneleriyle izleyiciye o dönemin karanlık yüzünü yansıtıyor. Sergio Vieira’nın siyasi kariyerinde verdiği en zor mücadeleyi yansıtan filmde, Segio’nun kız arkadaşını Ana de Armas canlandırıyor.

Sergio Fragman:

5- Spenser Kanunları (IMDb: 6.2)

Netflix’te Var Mı?: Evet.

Aksiyon, macera ve adrenalinli filmlerin adamı Mark Wahlberg’in başrolde olduğu Spenser Kanunları, Netflix kütüphanesine eklendi. Diğer adı “Spenser Confidential” olan film, Ace Atkins’in Wonderland isimli romanından uyarlanmış. Spenser Kanunları konusu, 5 yıldır hapiste olan eski polis memuru Spenser ile eski bir suçlu olan Hawk’ın bir cinayeti çözmek için birlikte hareket etmek zorunda kalmasına odaklanıyor. Geçmişte yaşadıklarından sıyrılmak isterken kendilerini yeniden suç dolu bir dünyanın ortasında bulan ikili, heyecan dolu bir maceraya atılıyor.

Polisiye-aksiyon türündeki film, yer yer komedi unsurları da barındırıyor. Gerilimi ve temposu yerinde, mizahı da es geçmemiş bir film olarak düşünüldüğünde Netflix’te izlenecek çerezlik filmler listenize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.

Spenser Kanunları fragman:

Bonus:

Le Trou (IMDb: 8.5)

Evet bu film 2020 yapımı değil ve yine evet, şu zamana kadar izlememek büyük ayıptı zaten. 1960 yapımı bir Fransız filmi olan Le Trou, gerilimi iliklerinize kadar hissedeceğiniz kurgusu ile 2 saat 12 dakikanın nasıl geçtiğini asla anlamayacağınız nefis bir hapishane/firar filmi!

Az önce kurgu mu dedik? Film, gerçek hayattan uyarlanmış. Türkçeye Delik olarak çevrilen filmin şu ana kadar izlediklerim içinde türünün en iyisi olduğunu söyleyebilirim. Duvar kırılırken sanki siz kırıyormuş, demirler kesilirken siz kesiyormuşsunuz gibi hem yorucu hem de heyecan dolu bir deneyim sunuyor izleyiciye. Baştan sona nefesinizi tutup izleyeceğiniz film, şok edici bir finalle noktalanıyor. Ayrıca şu zamana kadar izlediğiniz hapishane filmlerindeki o kaba saba gardiyanları, ağzı bozuk mahkumları unutun, Le Trou’daki nezaket karşısında büyüleneceksiniz.

Eski filmleri izlemeyi çok sevmeyen biri olarak bu filmden sonra izleyebileceğim eski filmleri araştırmaya başladım. Önerileriniz olursa lütfen yorumlara bırakın.

Ayrıca;

-Pauvre Gaspard…

Le Trou fragman:

Bizi Takip Edin:

Twitter
Instagram
Letterboxd
Youtube

Dark, Netflix, TENET ve daha birçok konudan bahsettiğimiz podcast’lerimizi dinleyebilirsiniz:

Soundcloud: soundcloud.com/kulturflix
Spotify: https://spoti.fi/2ZSJhFy
iTunes: https://apple.co/2AnbCJh
Spreaker: https://bit.ly/3cj1HBR

Yorum yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Bizi Sosyal Medya'da Takip Etmeyi Unutmayın!